top of page

Vrije tijd - voor personen met een beperkt inkomen

Links die niet meer werken? Info die niet meer klopt? Laat het ons weten!

Financiële tussenkomsten door ziekenfondsen

Veel ziekenfondsen beschikken over een uitgebreid aanbod aan bijkomende terugbetalingen. Zo komen diverse ziekenfondsen tussen in de kosten van het lidgeld/deelnamegeld voor een sportclub, jeugdvereniging, sportkamp, bosklassen, speelpleinwerking, (eendaagse/meerdaagse) schooluitstappen, enzovoort. Vaak zijn er terugbetalingen voor volwassenen en kinderen voorzien.

Op de website van je ziekenfonds vind je meer informatie. Ook de medewerkers van je ziekenfonds kunnen je helpen uitpluizen welke terugbetalingen voor jou zinvol zijn en hoe je ze kan aanvragen. Soms zijn de terugbetalingen behoorlijk hoog, het loont dus zeker de moeite om dit na te kijken.

Iedereen Verdient Vakantie

Veel mensen die graag met vakantie zouden gaan, slagen daar om verschillende redenen niet of nauwelijks in. Ze ervaren allerlei drempels en hindernissen die het hun onmogelijk of moeilijk maken om vakantie te nemen. Toerisme Vlaanderen probeert die drempels zoveel mogelijk aan te pakken en op die manier vakantie mogelijk te maken voor iedereen.

 

Wie een laag inkomen heeft, kan - onder bepaalde voorwaarden - goedkoper op reis of daguitstap dankzij Iedereen Verdient Vakantie.

Rap Op Stap

Rap op Stap is een laagdrempelig reisbemiddelingskantoor voor wie een beperkt budget heeft. Wie een leefloon of IGO heeft, kan zeker een beroep op Rap op  Stap. Je hoeft geen lid te zijn en je hoeft geen afspraak te maken. Je stapt tijdens de openingsuren gewoon naar binnen.


Je kan zowel vakanties en daguitstappen als sport- en cultuuractiviteiten boeken in een Rap op Stapkantoor. De medewerkers helpen je ook met het samenstellen van een budget en het uitzoeken van geschikt vervoer. Een echte aanrader en je komt ineens in vakantiestemming!

VRIJUIT

VRIJUIT maakt de deelname aan culturele, jeugd- en sportactiviteiten betaalbaar voor personen met een beperkt inkomen. Hiervoor geven ze tussenkomsten, in samenwerking met lokale sociale organisaties. Ze voorzien tussenkomsten voor de deelnameprijs, maar ook voor vervoerskosten, verzekering en kinderoppas.

Klik hier voor een overzicht van verenigingen die lid zijn van het Fonds Vrijetijdsparticipatie. Elke vereniging bepaalt zelf welke van hun leden recht hebben op een tussenkomst.

Vrijetijdspas of UiTPAS

Verschillende gemeenten en steden werken met een vrijetijdspas of UiTPAS. Hiermee krijg je korting op activiteiten die door je lokaal bestuur worden georganiseerd.


Om te bekijken of jouw gemeente ook een vrijetijdspas heeft, neem je best contact op met het OCMW of Sociaal Huis van je gemeente. Zij kunnen je ook vertellen of je recht hebt op deze pas.

Voor de UiTPAS kan je terecht op de website van Cultuurnet.

Financiële tussenkomsten door de OCMW's

Het OCMW van elke gemeente krijgt van de federale overheid een budget waarmee het de deelname aan sportieve of culturele activiteiten of manifestaties door kwetsbare inwoners kan stimuleren.

 

Iedere persoon die steun krijgt van het OCMW of van wie uit het sociale onderzoek blijkt dat hij of zij voldoet aan de voorwaarden om steun te krijgen (bijvoorbeeld administratieve tussenkomst, sociale hulp, financiële hulp enzovoort) kan een beroep doen op deze middelen.

Ga eens langs bij jouw OCMW om na te vragen of je hiervan gebruik kan maken.

Volwassenenonderwijs: (gedeeltelijke) vrijstelling inschrijvingsgeld

In het volwassenenonderwijs kan je  voor specifieke opleidingen en onder bepaalde voorwaarden een volledige of gedeeltelijke vrijstelling van het inschrijvingsgeld krijgen.

Sociaal tarief telecom (internet, telefoon)

Het sociaal tarief is een korting op je rekening voor telefoon (zowel vaste telefoon als gsm) en internet.  Als je in aanmerking komt voor het sociaal tarief, betaal je minder voor de telefoonaansluiting, en heb je een lager abonnementsgeld en een lager gesprekstarief.

bottom of page