top of page

Budgetoverzicht

Weten hoeveel geld er binnen komt en hoeveel geld er buiten gaat, is een eerste belangrijke stap naar een budget dat in balans is.

Een budgetagenda of huishoudboekje laat toe om alle inkomsten te registreren en bij te houden welke uitgaven er gebeuren. Hierdoor ontstaat er inzicht in vaste inkomsten en uitgaven, maar ook in de dagelijkse uitgaven waarvan we ons vaak niet bewust zijn. Het brood bij de bakker, een blikje cola uit de automaat, de boodschappen voor de avondmaaltijd, een belegd broodje voor de lunch, medicijnen, rookwaren. Noem maar op.

Zo'n budgetoverzicht maakt zichtbaar welke uitgaven er zijn en welke inkomsten verwacht worden. Daardoor wordt het eenvoudiger om uitgaven te plannen en een financieel gedrag te vertonen dat aansluit bij persoonlijke noden en wensen.

Er bestaan heel wat systemen om een budgetoverzicht te maken. CEBUD ontwikkelde zelf een handige budgetagenda. Naast het plannen van je afspraken laat deze agenda toe inkomsten te noteren en de vaste en dagelijkse uitgaven bij te houden. Dat zorgt elke maand voor een handig overzicht van het uitgavenpatroon. Tegelijkertijd bevat de budgetagenda heel wat budgettips die een inspiratiebron en houvast kunnen zijn om geldzaken onder controle te krijgen én te houden.

 

Het voordeel van deze budgetagenda is dat hij ‘datumloos’ is waardoor hij op elk moment van het jaar kan worden opgestart en 52 volledige weken kan worden gebruikt.

BIZ West-Vlaanderen ontwikkelde een budgetplan in de vorm van een  Excel-tabel. De categorieën die BIZ hierin hanteert, zijn dezelfde als in de CEBUD-budgetmap met tussenbladen om persoonlijke administratie te ordenen.

Geen zin om met papier of Excel aan de slag te gaan? Eerder fan van een handige app? Dan is WAKOSTA?! echt iets voor jou. Met deze gratis app van BudgetInZicht (BIZ) houd je jouw inkomsten & uitgaven eenvoudig bij en zie je in één oogopslag waar je geld naartoe gaat. Zo heb je snel meer fun & minder (geld)zorgen. Je kan de app gratis downloaden in de Play Store (Android) en de App Store (IOS). Een handleiding vind je hier.

Geen zin om al je kleine uitgaven te noteren maar wil je wel een budgetplan opstellen? Dan is het jaaroverzicht een handig hulpmiddel. Daarmee ontdek je snel op welke inkomsten je kan rekenen en welke uitgaven eraan komen. 

bottom of page