top of page

Vrije tijd - voor gezinnen met kinderen

Links die niet meer werken? Info die niet meer klopt? Laat het ons weten!

Iedereen Verdient Vakantie

Vakantie mogelijk maken voor iedereen. Dat is de missie van Iedereen Verdient Vakantie. Daarvoor werken ze samen met veel toeristische partners zodat ze betaalbare reizen en daguitstappen kunnen aanbieden aan wie er nood aan heeft.  

 

Het aanbod kan je hier bekijken. Met de budgetcheck kan je berekenen of je inkomen niet te hoog is. Wil je weten hoe je kan boeken, klik dan hier.

Financiële tussenkomsten door de ziekenfondsen

Veel ziekenfondsen beschikken over een uitgebreid aanbod aan bijkomende terugbetalingen. Zo komen diverse ziekenfondsen tussen in de kosten van het lidgeld/deelnamegeld voor een sportclub, jeugdvereniging, sportkamp, bosklassen, speelpleinwerking, (eendaagse/meerdaagse) schooluitstappen, enzovoort. Vaak zijn er terugbetalingen voor volwassenen en kinderen voorzien.


Op de website van je ziekenfonds vind je meer informatie. Ook de medewerkers van je ziekenfonds kunnen je helpen uitpluizen welke terugbetalingen voor jou zinvol zijn en hoe je ze kan aanvragen. Soms zijn de terugbetalingen behoorlijk hoog, het loont dus zeker de moeite om dit na te kijken.

Financiële tussenkomsten door OCMW's

Veel OCMW's geven financiële tussenkomsten zodat kinderen en jongeren uit financieel kwetsbare gezinnen kunnen deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten en schooluitstappen. Maak daarvoor een afspraak bij het OCMW van de gemeente waar je woont om te horen welke mogelijkheden er zijn.

Via onderstaande link kan je de contactinformatie van jouw OCMW opzoeken.

Vrijetijdspas of UiTPAS

Verschillende gemeenten en steden werken met een vrijetijdspas of UiTPAS. Hiermee krijg je korting op activiteiten die door je lokaal bestuur worden georganiseerd.


Om te bekijken of jouw gemeente ook een vrijetijdspas heeft, neem je best contact op met het OCMW of Sociaal Huis van je gemeente. Zij kunnen je ook vertellen of je recht hebt op deze pas.


Voor de UiTPAS kan je terecht op de website van Cultuurnet.

Open Kampen (Scouts en Gidsen Vlaanderen)

Open Kampen zijn scoutskampen voor kinderen uit kansarme gezinnen, kinderen die verblijven in instellingen, asielzoekers, … die niet zijn aangesloten bij een jeugdbeweging. Ze worden georganiseerd per gouw (regio).

BIZON - vakantieactiviteiten voor jongeren

BIZON is een jeugdorganisatie die als doel heeft om vakantieactiviteiten te organiseren voor kinderen en jongeren van 7 tot 21 jaar in een maatschappelijk kwetsbare situatie uit Vlaanderen en Brussel.

 

BIZON wil het sociaal isolement waarin deze kinderen en jongeren kunnen terechtkomen, verminderen en hen de mogelijkheid bieden om zich te ontspannen.

Op kamp met Kadee

Kadee organiseert kampen tijdens de paas,- kerst- en zomervakantie voor kinderen tussen 6 en 16 jaar uit kwetsbare gezinnen. Zo willen zij deze kinderen een onbezorgde tijd bezorgen. Dankzij de steun van subsidies en sponsors kunnen ze de kostprijs laag houden. Voor gezinnen die deze prijs moeilijk kunnen dragen, zoeken ze mee naar een oplossing.

Rode Kruis - vakantiekampen

Het Rode Kruis organiseert in de zomermaanden vakantiekampen in Vlaanderen en Nederland voor kinderen uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen.

Ouders betalen een bijdrage van 35 euro per kamp per kind.  Als dat niet lukt, springt het OCMW, een sociale organisatie of een Rode Kruisafdeling bij.

bottom of page