top of page

Energie - voor personen met een chronische ziekte of beperking

Links die niet meer werken? Info die niet meer klopt? Laat het ons weten!

Sociaal tarief water

Vanaf 1 januari 2016 bedraagt de korting sociaal tarief 80% op het vastrecht en het verbruik voor zowel drinkwater als afvoer en zuivering van afvalwater.

 

Als de waterfactuur op jouw naam of die van een gezinslid staat én enkel het verbruik van het gezin waartoe jij behoort, wordt aangerekend (dus geen professioneel verbruik of verbruik van een ander gezin), dan verrekent Pidpa de korting sociaal tarief rechtstreeks via de factuur. Anders wordt een compensatie rechtstreeks aan het gezinshoofd uitbetaald.

Voordelen en premies voor beschermde afnemers

Wie beschermde klant is, komt in aanmerking voor bijkomende voordelen of (extra hoge) premies voor elektriciteit, aardgas en water. Beschermde afnemers of beschermde klanten zijn klanten die recht hebben op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas.

Gratis energiescan

Een energiescan is een snelle doorlichting van het energieverbruik van een gebouw. Voor bepaalde klanten is zo'n energiescan gratis. Na een inspectie van het gebouw krijg je tips om energie te besparen (bijvoorbeeld door te isoleren), tips over de verwarming, de verlichting of jouw huishoudtoestellen.

Sociaal tarief gas en elektriciteit

Sommige personen en gezinnen hebben recht op een sterk verlaagde elektriciteit- en aardgasprijs. Die wordt de ‘sociale maximumprijs’ of het ‘sociaal tarief’ genoemd.

 

Het sociaal tarief wordt alleen toegekend aan personen die bepaalde uitkeringen of bepaalde tegemoetkomingen krijgen en is bij alle energieleveranciers in heel België hetzelfde. 

Kortingsbon energiezuinige toestellen

Beschermde afnemers kunnen bij de netbeheerder Fluvius een kortingsbon van 150 euro aanvragen voor de aankoop van een energiezuinige wasmachine of koelkast.

 

Elke beschermde afnemer heeft recht op maximaal 2 kortingsbonnen per jaar.

bottom of page