top of page

Vrije tijd - voor personen met een beperking of chronische ziekte

Links die niet meer werken? Info die niet meer klopt? Laat het ons weten!

In deze brochure vind je een overzicht van organisaties en adressen met een aangepaste vrijetijdsbesteding.

Financiële tussenkomsten door ziekenfondsen

Veel ziekenfondsen beschikken over een uitgebreid aanbod aan bijkomende terugbetalingen. Zo komen diverse ziekenfondsen tussen in de kosten van het lidgeld/deelnamegeld voor een sportclub, jeugdvereniging, sportkamp, bosklassen, speelpleinwerking, (eendaagse/meerdaagse) schooluitstappen, enzovoort. Vaak zijn er terugbetalingen voor volwassenen en kinderen voorzien.

Op de website van je ziekenfonds vind je meer informatie. Ook de medewerkers van je ziekenfonds kunnen je helpen uitpluizen welke terugbetalingen voor jou zinvol zijn en hoe je ze kan aanvragen. Soms zijn de terugbetalingen behoorlijk hoog, het loont dus zeker de moeite om dit na te kijken.

Iedereen Verdient Vakantie

Veel mensen die graag met vakantie zouden gaan, slagen daar om verschillende redenen niet of nauwelijks in. Ze ervaren allerlei drempels en hindernissen die het hun onmogelijk of moeilijk maken om vakantie te nemen. Toerisme Vlaanderen probeert die drempels zoveel mogelijk aan te pakken en op die manier vakantie mogelijk te maken voor iedereen.


Ook als voor jou vakantie moeilijk is omwille van een beperking of aandoening, denken de vakantieschakels van Iedereen Verdient Vakantie graag met je mee om je vakantie toch mogelijk te maken. Geef online je vakantievraag en drempel mee, en zij gaan aan de slag voor jou.

Rap Op Stap

Rap op Stap is een laagdrempelig reisbemiddelingskantoor voor wie een beperkt budget heeft. Wie een leefloon of IGO heeft, kan zeker een beroep op Rap op  Stap. Je hoeft geen lid te zijn en je hoeft geen afspraak te maken. Je stapt tijdens de openingsuren gewoon naar binnen.


Je kan zowel vakanties en daguitstappen als sport- en cultuuractiviteiten boeken in een Rap op Stapkantoor. De medewerkers helpen je ook met het samenstellen van een budget en het uitzoeken van geschikt vervoer. Een echte aanrader en je komt ineens in vakantiestemming!

Vrijetijdspas of UiTPAS

Verschillende gemeenten en steden werken met een vrijetijdspas of UiTPAS. Hiermee krijg je korting op activiteiten die door je lokaal bestuur worden georganiseerd.


Om te bekijken of jouw gemeente ook een vrijetijdspas heeft, neem je best contact op met het OCMW of Sociaal Huis van je gemeente. Zij kunnen je ook vertellen of je recht hebt op deze pas.


Voor de UiTPAS kan je terecht op de website van Cultuurnet (klik op de knop hieronder).

Sociaal tarief telecom

Het sociaal tarief is een korting die operatoren geven op de factuur voor vaste telefonie of vast internet. Deze korting wordt ook toegekend aan personen met een beperking. Je moet het sociaal tarief zelf aanvragen bij jouw operator. Hiervoor moet je bepaalde attesten toevoegen. Daarover lees je hier meer.


Deze operatoren kennen het sociaal tarief toe. Lees meer over de kortingen die worden toegekend.


bottom of page