top of page

Vrije tijd - voor personen met een leefloon/IGO

Links die niet meer werken? Info die niet meer klopt? Laat het ons weten!

Financiële tussenkomsten door je ziekenfonds

Veel ziekenfondsen beschikken over een uitgebreid aanbod aan bijkomende terugbetalingen. Zo komen heel wat ziekenfondsen tussen in de kosten van het lidgeld of deelnamegeld voor een sportclub, jeugdvereniging, sportkamp, bosklassen, speelpleinwerking, schooluitstappen, enzovoort. Vaak zijn er terugbetalingen voor volwassenen en kinderen voorzien.


Op de website van jouw ziekenfonds vind je meer informatie. Ook de medewerkers van je ziekenfonds kunnen je helpen uitpluizen welke terugbetalingen voor jou zinvol zijn en hoe je ze kan aanvragen. Soms zijn de terugbetalingen behoorlijk hoog, het is dus zeker de moeite om dit na te kijken.


Sociaal tarief telecom

Het sociaal tarief is een korting die de operatoren geven op de factuur voor vaste telefonie of vast internet.Als je een leefloon ontvangt, heb je recht op dit goedkoper tarief. Als je een IGO ontvangt, moet je ook voldoen aan een woonvoorwaarde: je woont alleen of samen met personen ouder dan 60 jaar. Je mag eventueel ook samenwonen met je kinderen en/of  kleinkinderen. Let wel, die kleinkinderen moeten in dat geval wees zijn of door een gerechtelijke beslissing aan de grootouders zijn toevertrouwd.

 

Je moet het sociaal tarief zelf aanvragen bij jouw operator. Hiervoor moet je bepaalde attesten toevoegen. Daarover lees je hier meer.


Deze operatoren kennen het sociaal tarief toe. Lees meer over de kortingen die worden toegekend.

Iedereen Verdient Vakantie

Vakantie mogelijk maken voor iedereen. Dat is de missie van Iedereen Verdient Vakantie. Daarvoor werken ze samen met veel toeristische partners zodat ze betaalbare reizen en daguitstappen kunnen aanbieden aan wie er nood aan heeft. Als je een leefloon of IGO ontvangt, voldoe je aan de inkomensgrens en kan je gebruikmaken van hun aanbod. Je kan zelf boeken via de website, maar je kan ook terecht bij hun partnerorganisaties, een vakantiebemiddelaar en een Rap Op Stapkantoor (zie hieronder).

 

Het aanbod kan je hier bekijken. Met de budgetcheck kan je berekenen of je inkomen niet te hoog is. Wil je weten hoe je kan boeken, klik dan hier.

Rap Op Stap

Rap op Stap is een laagdrempelig reisbemiddelingskantoor voor wie een beperkt budget heeft. Wie een leefloon of IGO heeft, kan zeker een beroep op Rap op  Stap. Je hoeft geen lid te zijn en je hoeft geen afspraak te maken. Je stapt tijdens de openingsuren gewoon naar binnen.


Je kan zowel vakanties en daguitstappen als sport- en cultuuractiviteiten boeken in een Rap op Stapkantoor. De medewerkers helpen je ook met het samenstellen van een budget en het uitzoeken van geschikt vervoer. Een echte aanrader en je komt ineens in vakantiestemming!

Vrijetijdspas of UiTPAS

Verschillende gemeenten en steden werken met een vrijetijdspas of UiTPAS. Hiermee krijg je korting op activiteiten die door en in jouw lokaal bestuur worden georganiseerd.


Om te bekijken of jouw gemeente ook een vrijetijdspas heeft, neem je best contact op met het OCMW of Sociaal Huis van je gemeente. Zij kunnen je ook vertellen of je recht hebt op deze pas.


Voor de UiTPAS kan je terecht op de website van Cultuurnet.

VRIJUIT

VRIJUIT maakt deelname aan culturele, jeugd- en sportactiviteiten betaalbaar voor personen met een beperkt inkomen. Hiervoor geven ze tussenkomsten, in samenwerking met lokale sociale organisaties. Ze voorzien tussenkomsten voor de deelnameprijs, maar ook voor vervoerskosten, verzekering en kinderoppas. Om hiervan gebruik te kunnen maken, moet je lid zijn van een organisatie die aangesloten is bij VRIJUIT.


Klik hier voor een overzicht van verenigingen die lid zijn van VRIJUIT. Elke vereniging bepaalt zelf welke van hun leden recht hebben op een tussenkomst.

Financiële tussenkomsten door OCMW's

Veel OCMW's geven financiële tussenkomsten zodat gezinnen kunnen deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten. De kans is groot dat je met een leefloon of IGO in aanmerking komt voor deze steun. Maak een afspraak bij het OCMW van de gemeente waar je woont om te horen welke voorwaarden er zijn en of jij in aanmerking komt.

Via de link hieronder kan je de contactgegevens van jouw OCMW opzoeken.

bottom of page